Aquaris M10 er det første Ubuntu nettbrettet

Canonical gir seg ikke, og annonserte tidligere i uken at de sammen med Spanske BQ gir ut det Ubuntu baserte nettbrettet Aquaris M10.

En enhet for all bruk
En enhet som dekker alle behov, fra mobiltelefon til bærbar pc. Canonical har vært inne på tanken tidligere, med Ubuntu Edge. Da ønsket de å kutte ut både nettbrett og bærbare PC’er til fordel for deres smarttelefon Ubuntu Edge. En enhet som da, for snart 2 år siden, var noe av det feteste som fantes i markedet. Spesifikasjonene slo både iPhone 5 og Galaxy S4. Iallefall på papiret.

Med en kampanje på Indiegogo så satte de seg et hårete mål på 272 millioner kroner og selv om de klarte å samle inn over 102 millioner kroner på kun en måned så nådde de dessverre ikke målet sitt.

Men det har ikke vært helt stille siden da, litt under radaren for pressen så har de sammen med BQ lansert to Ubuntu telefoner, Aquaris E5 HD, og Aquaris E4.5. Og disse skal ha solgt godt, ifølge BQ selv.

Målsetningen er noe redusert siden sist, og de ønsker med Aquaris M10 å dekke to av disse behovene.

Se video av Ubuntu Edge Promo:

Aquaris M10’s spesifikasjoner
Det er i skrivende stund ingen eksakt dato fra BQ eller Canonical på når enheten kommer i salg, men de opplyser at det skal skje i mars dette året. Prisen er heller ikke fastsatt men ZDnet melder at deres kilder sier at den skal komme på rundt 2000 kroner. Som du kan se av spesifikasjonene under så er det ikke et monster de kommer med, men som kjent krever Ubuntu mindre ressurser enn sine brødre OS X og Windows.

Ubuntu Tablet

  • 10.1″ berørings-skjerm med 1080p
  • MediaTek quad-core MT8163A 1.5GHz prosessor
  • 2GB RAM
  • 16GB intern lagring, ca 11GBs tilgjengelig for bruk
  • MicroSD port (opp til 64GB)
  • 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, FM Radio
  • 8-megapixel kamera med autofokus og dobbel blitz
  • Høyttalere i front
  • Micro HDMI port
  • 7,280mAh Li-Po batteri

Ubuntu Unity
Unity er Ubuntu sitt grafiske brukergrensesnitt, målet med Unity har hele tiden vært å bidra til å gjøre skrivebordopplevelsen på Ubuntu bedre. Den har ikke alltid lyktes med det, men over årene har den vokst inn i rollen sin. Tanken med Unity er den samme som med Microsofts Continuum, at man skal kunne bruke enheten i flere «modus», men at applikasjonene skal skaleres.

– Vi er ikke ute etter å vinne nettbrettmarkedet. Vi vil vinne «gjenoppfinnelsen» av PC opplevelsen. Idag er PC, nettbrett og smarttelefon markedet veldig likt. Det er hva vi gjør på enhetene våre som er viktig. Ved å tilby en kodebase som er lik for alle enheter, vårt syn på konvergens i dette markedet vil gjøre det lettere å håndtere overflytende formfaktorer, sier Jane Silber, CEO for Canonical til ZDnet.

Både Microsoft og Canonical er inne på noe. Vi har en fragmentering i arbeidsflyt idag som en følge av at det er forskjellige kodebaser på forskjellige enheter. Word på telefonen er fundamentalt annerledes enn på laptop’en eller på nettbrettet. Det gjør at man ikke bare kan koble til en større skjerm, mus og tastatur og kan fortsette og jobbe, eller for å få tilgang til mer avanserte funksjoner.

Android enheter møter bare deler av etterspørselen, siden deres største svakhet er mangel på «skikkelige» applikasjoner. Microsoft på sin side ser ikke ut til å få til telefondelen av problemstillingen. Og apple, som har suksessfulle produkter i alle kategorier har for store forskjeller mellom mobil, nettbrett og desktop.

Det ville vært flott om vi kunne jobbe med de samme programmene på samme måte på tvers av alle formfaktorer. Så gjenstår det å se hvem som kommer dit først.

Kilde:
Canonical via ZDnet